A fogyasztói elektronikai újdonságok jelentős mértékben felelősek az energiaválságért

Kiss Ádám Zoltán, 2007. július 4. 20:02

Egy brit felmérés szerint a megváltozott termékkibocsátási ciklusok miatt egyre nagyobb mértékben fogyasztanak az otthonokban található fogyasztói elektronikai eszközök.

A világ mai szintre gyorsulása előtt egy-egy termék megjelenése után annak kiforrottabb, általában kevesebbet fogyasztó utódja következett, majd így tovább akár sok modellgeneráción át. A mai technológiai környezet azonban szinte csak az újdonság erejére és a designra van kihegyezve. A teljesítmény valós teljesítményt jelent, a hatásfok nem lényeges szempont. Ez a PC-k világában sem ismeretlen jelenség, gondoljunk csak arra milyen sok évnek kellett eltelnie, míg az asztali processzoroknál a fogyasztás is szemponttá vált, mégis egyre nő a beépített tápok teljesítménye, a 10 éve extrának számító 400 watt ma már átlagosnak mondható.

Hasonló jelenség figyelhető meg szinte minden téren, miközben az állandó készenléti állapotban levő tévék, számítógépek, mobiltöltők lassan, de kitartóan egyre több energiát fogyasztanak. Mindez együtt azt jelenti, hogy a brit jóslat szerint 2020-ra az ország otthoni áramfogyasztásának 45 százalékát teszik majd ki elektronikus eszközeink. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csupán ennek az energiaigénynek az ellátásához 14 új erőmű megépítésére lenne szükség. Elgondolkodtató, hogy akkorra csupán a készenléti üzemmódokból összeadódó kis töredékwatt-teljesítmények az otthoni fogyasztás 1,4 százalékáért lesznek majd felelősek.