Négyszeres sebességű Panasonic Blu-ray író

Milkovits Gábor, 2007. július 5. 10:06

A Matsushita (Panasonic) bejelentette, hogy egy olyan Blu-ray DVD-írót készül bemutatni, amely négyszeres sebességgel viszi föl az adatokat az egy- és kétrétegű BD-R lemezekre.

A gyártó szerint az áttörést egy újfajta lézerdióda használata teszi lehetővé, amely optimalizálja a lézer minőségét, és ily módon az energiafogyasztás növelése nélkül tud nagyobb sebességgel írni. Az eszközzel egy kétrétegű, 50 GB-os Blu-ray lemez kevesebb mint 45, egy egyrétegű, 25 GB-os példány pedig kevesebb mint 25 perc alatt megírható. A Matsushita már korábban bemutatta azokat a Blu-ray lemezeket, amelyek támogatják a négyszeres sebességű írást, és ezek várhatóan valamikor júliusban kerülnek forgalomba.

A négyszeres sebességnél többet a Blu-ray esetében eddig csak a Hitachi LG Data Storage GGW-H20L nevű, a Computexen bemutatott eszköze tud, azonban ez is csak az egyrétegű lemezeket írja 6-szoros sebességgel.  Utóbbi termék, amely egyébként a HD DVD lemezeket is olvassa, az eredeti tervek szerint még júliusban piacra kerül. A Panasonic 4-szeres Blu-ray írókról egyelőre nem áll rendelkezésre ilyen információ.