Az O2-é az iPhone Nagy-Britanniában: úgy tűnik, nem lesz egyetlen exkluzív összeurópai partner

Milkovits Gábor, 2007. július 5. 15:29

A Financial Times értesülése szerint az O2 forgalmazhatja majd az iPhone-t Nagy-Britanniában, ami egyben azt is jelenti, hogy az Apple országonként, és nem pedig a teljes unióra érvényesen köt partneri szerződéseket a szolgáltatókkal.

A Financial Times nem nevezte meg hírforrásait, és egyelőre sem az Apple, sem pedig az O2, illetve tulajdonosa, a spanyol székhelyű Telefónica nem kommentálta a hírt. Ha igaznak bizonyul, az jelentősen előmozdíthatja az O2 és a Telefónica forgalmát, és egyben csalódás lehet a globálisan legtöbb előfizetővel rendelkező Vodafone számára saját szűkebb pátriájában. Tegnap a Rheinische Post nevű német napilap szintén meg nem erősített információk alapján arról számolt be, hogy a T-Mobile nyerte el az Apple iPhone kizárólagos forgalmazási jogát Németországban. Ez és a mostani hír megerősíteni látszik, hogy az Apple előnyösebbnek tartja, ha az Európai Unió tagállamaiban külön-külön köt szerződéseket a mobilszolgáltatókkal, mintsem nagyobb régiókra adjon kizárólagos jogot egy-egy nemzetközi mobilcégnek.

Az Apple iPhone várhatóan az ősszel, de legkésőbb az év végén vagy 2008 elején érkezik a legtöbb európai országba, így hazánkba is. Különösen a fentiek fényében továbbra is nyitott kérdés, hogy melyik mobilszolgáltatónál kell majd határozott időre szóló előfizetési szerződést kötni ahhoz, hogy valaki iPhone-hoz jusson Magyarországon.