Bill Gates már csak a második helyen?

Milkovits Gábor, 2007. július 5. 21:08

A mexikói Sentido Común gazdasági folyóirat szerint Carlos Slim helyi távközlési mágnás 68 milliárd dolláros vagyonával ma a világ leggazdagabb embere, megelőzve a 60 milliárdot birtokló Bill Gatest.

Slim vagyona azért nőhetett viszonylag hamar ilyen óriásira, mert vállalatának, a Telmexnek részvényei 27%-kal drágultak az elmúlt 12 hónapban. Az ügyben leginkább mértékadó amerikai Forbes magazin legutóbb, három hónappal ezelőtt napokon belül elfogadta a Sentido számítását, és szintén a második helyre léptette elő Slimet, persze kérdés, hogy most is így lesz-e. Bill Gates egyébként lassan 12 éve, vagyis 1995 óta megszakítás nélkül a világ leggazdagabb emberének számított, ráadásul a többiek hosszú évekig meg sem közelítették vagyonának nagyságát.

Carlos Slim 68 milliárd dolláros vagyona a mexikói éves GDP 8%-ának felel meg, miközben az ország lakosságának több mint a fele napi 5 dollárnál kevesebb pénzből él. A libanoni bevándorlók gyermekeként született 67 éves Slim ennek ellenére nem hisz a Gates és más milliárdosok által gyakorolt klasszikus jótékonykodásban, szerinte a szegényeken elsősorban az egészségügy és az oktatás fejlesztésével, illetve munkahelyek teremtésével lehet valóban segíteni.