Az EU vizsgálja a filmstúdiók Blu-ray/HD DVD szerződéseit

Milkovits Gábor, 2007. július 5. 21:31

Az Európai Bizottság Versenyügyi Biztossága monopóliumellenes vizsgálatot kezdeményezett a hollywoodi filmstúdiók Blu-ray, illetve HD DVD eszközöket gyártó cégekkel kötött exkluzív forgalmazási szerződéseinek ügyében.

Audrey Lemonnier, az EB Versenyügyi Biztosságának sajtóreferense elmondta, hogy júniusban leveleket küldtek a stúdióknak, amelyekben információt kértek a technológiai cégekkel kötött exkluzív szerződéseikkel kapcsolatban. Az EB azt vizsgálja, hogy a szerződésekben nem szerepelnek-e olyan kitételek, amelyek sértik az Unió monopóliumellenes szabályait és törvényeit. Arról, hogy mely stúdiók kaptak ilyen levelet, Lemonnier nem nyilatkozott.

Jelenleg több hollywoodi filmstúdió, például a Twentieth Century Fox és a Walt Disney is kizárólag Blu-ray, míg a Universal kizárólag HD DVD lemezen ad ki nagyfelbontású filmeket, egyedül a Warner Bros támogatja mindkét kéklézeres formátumot. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlóknak ahhoz, hogy az összes nagyfelbontásban kiadott filmet megnézhessék, kétféle kéklézeres lejátszóval kell rendelkezniük. A fogyasztók valószínűleg támogatnák, ha végül egyik vagy másik formátum válna egyeduralkodóvá, ezt azonban Lemonnier szerint nekik, és nem pedig a stúdióknak kellene eldönteniük. Egyelőre sem a hollywoodi filmstúdiók, sem pedig a Blu-ray és HD DVD mögött álló cégek nem kommentálták a hírt. A Blu-ray Szövetség saját adatai szerint pillanatnyilag ők vezetnek a versenyben több, mint egymillió eladott filmmel, illetve az idei első negyedéves forgalom 70%-ával.