3 évre nő az Xbox 360 garanciája, 1 milliárd dolláros költség

Kiss Ádám Zoltán, 2007. július 6. 21:01

Az utóbbi időben egyre több gond adódott az Xbox 360-as konzolokkal, a Microsoft nem szeretne elveszíteni emiatt vásárlókat, így 1 milliárd dolláros költséggel három évre hosszabbítja meg a játékgép garanciáját.

A vállalat közleménye szerint meglepően sok volt a meghibásodás, így átfogó vizsgálatot indítottak az ügyben. Ennek lezárultával kiderült, hogy hardverhiányossággal is okolható a szervizbe küldött gépek nagy száma miatt. Ugyan több dolog is okozhatja a három piros LED formájában érkező hibaüzenetet, de a hardver esetleges hiányosságai miatt indokolt a garancia meghosszabbítása.

Ez jelentős hatással lesz a cég pénzügyeire, mivel a lépés várhatóan 1,05-1,15 milliárd dollár közötti költséget jelent majd. A meglehetősen drága eljárás azonban hosszú távon könnyen kifizetődő lehet. A felmérések szerint a legtöbb Xbox 360-tulajdonos elégedett gépével, és kár lenne ezt a hangulatot megváltoztatni a következő játékgép-generáció rovására. A másik fontos szempont a korábbi nagy rivális Sony PlayStation3 megrázóan rossz értékesítési mutatóinak kihasználása, nem lenne okos dolog az éppen padlón levő ellenfelet lélegzetvételhez juttatni egy esetlegesen kiterebélyesedő szervizbotránnyal.

A kezdetben sokak által szkeptikusan fogadott Microsoft konzolra a cég nem panaszkodhat, hiszen értékesítései csak hajszállal maradtak el a tervezettől, a június 30-ig tervezett 12 millió darab helyett 11,6 milliót értékesítettek.