Niagara 2, Victoria Falls: bűvös Sun-processzorok

Kovács Attila, 2007. július 7. 10:16

A Sun Microsystems Kft. július 6-án tartott technikai sajtótájékoztatóján két aktuális termékfejlesztési témában - Sun Blade 6000 pengekiszolgáló, ill. új processzorok: Niagara 2 (Sun UltraSparc T2), Victoria Falls - ismertette a legújabb híreket, eredményeket Fischer Erik, a cég műszaki igazgatója (principal engineer). Az esemény házigazdája Kristóf Judit, a kft. marketingigazgatója volt.

A vezető számítógépgyártók szinte már "örökös" processzorversenyében újabb nagy dobásnak számít az állítólag már szeptember hónapban "dobozba" kerülő Sun UltraSparc T2 hivatalos nevű, a Sun berkein belül Niagara 2-nek nevezett processzor. Néhány fő jellemző: 64 kontextus kezelése; a magok lényegi részei a T1-hez képest megduplázódtak; a T2 kódütemezőjének kialakítása eltér a T1-étől; a Niagara 2 a korábbi Niagara 1-gyel azonos számú, nyolc magot tartalmaz, azonban ezek négy helyett egyenként nyolc programfonalat (thread) képesek feldolgozni; a magok a T1-hez hasonlók, ugyanolyan egyszerűek maradtak;
minden core rendelkezik egy egyutas lebegőpontos feldolgozó egységgel és a magon belül koprocesszorként telepített crypto/titkosító egységgel; elődjéhez képest kisebb hűtőteljesítményt igényel; fogyasztása kb. 70 Watt lesz; magasabb az órajel: 1,4-1,6 GHz; két  darab 10 GHz-es Ethernet vezérlő és két PCI Express vezérlő is integrálva van a chipen. Várhatóan ez év őszén a az egy rack magasságú Sun Fire T5320 és a két rack méretű T5340  gépekben jelenik meg az új processzor. Ezekben a Sun gépekben rackenként a korábbiaknál lényegesen több diszk egység helyezhető el (8 diszk/rack).

Hírek szerint 2008 elején jelenhet meg a Sun Victoria Falls kódnevű új processzora, amely két Niagara 2 egy SMP rendszerbe való "összekötését" jelenti. Kapacitása: max. négyprocesszoros konfiguráció esetén akár 4x64 programfonál párhuzamos futtatása.    

Mint arról már beszámoltunk, a Sun június elején bejelentette, illetve bemutatta új nagyvállalati pengekiszolgáló rendszerét. A Constellation fedőnevű szervercsalád új tagja, a Sun Blade 6000 Modular System a korábban megjelent Sun Blade 8000 kisebb testvére, amely három processzorváltozatban (UltraSparc, Intel Xeon, illetve AMD Opteron) kerül piacra. A cég továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy nem támogatja a switchek  pengeszerverekben való elhelyezését. Így járt el a 6000-esesetében is. "Viszont előny, hogy egyetlen blade eszközben lehet az összes eszköz  konfigurációját tartani" - mondta Fischer. Továbbá: "ez lesz a közös szervizprocesszor a Sun jövőbeni új gépeiben, lesz benne egy 10 Gbit/s-os Ethernet interfész, rack fiókonként akár 320 processzormag és max. 2,5 Tbájt kapacitású memória helyezhető el, a be-ki menő feldolgozási teljesítmény elérheti az 5Tbit/s-ot. Elhangzott, hogy egyes hazai pénzintézetek, távközlési szolgáltatók és államigazgatási szervezetek komolyan érdeklődnek a a 6000-es iránt. Kérdésünkre válaszolva Fischer Erik elmondta, tudomása szerint abból a szempontból első eset a mostani, hogy a Sun egy nagyobb konfiguráció (8000-es) bejelentését és piacra dobását követően jelenti be ugyanannak a családnak kisebb váktozatát (6000-es).