WabiSabiLabi: szoftverhibák online aukciósháza

Kiss Ádám Zoltán, 2007. július 7. 16:03

Érdekes aukciós oldal nyílt, mely megváltoztathatja a szoftverfrissítések ma ismert menetét, itt programhibákra, biztonsági résekre lehet licitálni.

A WSLabi által kifejezetten erre a célra létrehozott WabiSabiLabi oldal ugyanolyan termékként definiálja a hibákat, mint bármilyen más, például az eBayen kapható árut.

Az oldal természetesen azonnal megosztotta a szoftvercégeket és biztonságtechnikai szereplőket. A fejlesztők szerint azonban a mai gyakorlat szerint a hibák csak kis része kerül teljes feltérképezésre, nem is beszélve befoltozásukról. Ennek oka, hogy vagy egyáltalán nem, vagy alig és nehézkesen fizetnek a cégek az ilyen információkért. Herman Zampariolo, a cég vezérigazgatója szerint nem nehéz belátni, hogy ha a tűzoltóknak nem fizetnek, a tűzoltás is nehezebben megy.

Jellemző adat, hogy a tavalyi évben nagyjából 7 ezer hibát elemeztek, holott számuk 140 ezer körülire tehető. Az elképzelés ellenzői szerint nem lehet tudni, ki a jó és ki a rossz egy ilyen aukciós környezetben, de az mindenképpen ösztönzően hat a vállalatokra is, ha a hibáknak becsülhető napi értéke van. A magánbefektetők 5 millió eurós tőkéjével rendelkező WSLabi minden bizonnyal egy messze ható folyamatot indított meg, legális megélhetést biztosítva a kódfejtőknek, ezzel végső soron a hibák gyorsabb felismerését és javítását generálva, és a felhasználók érdekeit szolgálva.  A regisztrált felhasználók száma egyelőre csekély, de máris született néhány több ezer eurós üzlet, és ez bizonyára hamarosan tömegeket vonz a WabiSabiLabira. Jelen pillanatban is licitálhatunk például egy Linux kernel memóriaszivárgásra, ez az aukció már 600 eurónál tart, vagy éppen egy Yahoo Messenger 8.1 távolról kihasználható puffertúlcsordulásos hiányosságra, igaz, itt már 2000 eurónál kezdődik a licit.