Közel megduplázódtak a digitális zeneeladások

Milkovits Gábor, 2007. július 7. 20:04

A Lemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) megerősítette, hogy 2006-ban 85%-kal nőttek az internetes digitális zeneeladások, ugyanakkor ez továbbra sem tudta teljes mértékben kompenzálni a CD-forgalom csökkenését.

Az IFPI hivatalos adatai szerint tavaly 2,1 milliárd dollár értékben forgalmaztak (legálisan) zenét az interneten, ami a teljes forgalom 11%-át tette ki. Ez az arány két évvel korábban még csak 2% volt. Az Apple iTunes eladásai ennek nagyjából a 70%-át jelentették, ami azt jelenti, hogy a cég uralja a zeneipar egyetlen növekvő szegmensét. A fizikai forgalmazás ugyanakkor a vártál nagyobb mértékben csökkent, így a teljes zenei piac 19,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ami 5%-kal alacsonyabb a 2005-ös 20,7 milliárdnál.

John Kennedy, az IFPI elnöke az idén a digitális eladások további 50%-os növekedésével számol, azonban a teljes iparág forgalma továbbra is csökkenni fog. A 2006-os immár egymés után a hetedik olyan év volt, amikor a zeneipar kevesebbet forgalmazott, mint a megelőző évben.