Újabb művészi kapcsolószekrények Budapest utcáin

forrás Prim Online, 2007. július 9. 16:39

Hat új helyszínnel bővült a Lát-Kép Egyesület és a Magyar Telekom utcaművészeti tárlata. A városképvédő egyesület és a távközlési vállalat közös pályázatára, amelynek célja a főváros közterületein látható távközlési kapcsolószekrények művészi átformálása és ezzel az utcakép szépítése, rekordszámú pályamű érkezett. A tervek közül hatot választott ki a szakmai zsűri, amelyek a napokban jelentek meg Budapest utcáin.

A Lát-Kép Egyesület a Magyar Telekom támogatásával 2007 áprilisában írt ki utcaművészeti (street art) pályázatot, amely fiatal művészeknek adott lehetőséget arra, hogy alkotásaikkal díszítsenek négy, a fővárosban található szürke T-Com kapcsolószekrényt. A pályázat sikerén felbuzdulva a szervezők hat újabb kapcsolószekrény átalakítását hirdették meg.

Hanzély Ákos, a Lát-Kép Egyesület elnöke elmondta, hogy a megjelölt határidőig 37 pályázó jelentkezett, közülük sokan több tervet is benyújtottak. A szakmai zsűrinek mintegy 80 színvonalas terv közül kellett kiválasztania a hat legjobbat. Olyan pályaműveket is kiválasztottak, amelyek megvalósítására a street art program egyik további fázisában kerül majd sor.

Szabó Gyula, a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalási tevékenységéért felelős igazgatóhelyettese szerint a vállalat feltett szándéka, hogy minél több fővárosi kapcsolószekrény kapjon színes, kreatív külsőt. Ráadásul a programot más városokra is szeretnék kiterjeszteni, hiszen már a pályázat első fordulója után több vidéki civil szervezet jelentkezett, hogy saját városukban is szívesen látnák a művészi utcabútorokat.

A kiterjesztés első állomásaként a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon mutatják be a legújabb alkotásokat, amelyek a július 20-án záruló pályázatra készülnek.

Az eddig megvalósult alkotásokról, azok helyszínéről és a pályázatról részletes információk a Lát-Kép Egyesület honlapján érhetők el (www.lat-kep.hu).