Egységes Windows-konfiguráció az amerikai intézményekben

Genda Csongor Zoltán, 2007. július 12. 07:24

Az Egyesült Államok kormánya azt szeretné, ha az összes hatósági intézményben lévő számítógépre azonos konfigurációjú Microsoft operációs rendszerek kerülnének.

Egy felmérés szerint az állami szervek irodai PC-ire feltelepített Windows-ok a különféleképpen vannak beállítva, és számtalan eltérést mutat egyik rendszer a másiktól. Az amerikai titkosszolgálatok és a National Institute of Standards and Technology karöltve a redmondi szoftveróriás munkatársaival kidolgoztak egy egységes konfigurációs modellt, amely a legmagasabb fokú biztonságot nyújtaná a felhasználóknak. A Guidance for Securing Microsoft Windows Systems for IT Professionals néven bemutatott leírás mintegy 300 beállítást tartalmaz, melyek között olyanok szerepelnek, mint például a Windows Messenger kikapcsolása illetve az FTP-n keresztüli feltöltés blokkolása, azonban a jelszavak rendszeres cseréjével kapcsolatos utasításokat is megfogalmaztak abban a dokumentum készítői.

Az amerikai hatóságok tervei szerint jövő év elejéig minden egyes intézményben a fennebb említett modell alapján lesznek konfigurálva a PC-k, és így jóval biztonságosabbá válnak majd a kormányzati számítógépes rendszerek, és a szoftverfrissítéseket is csak egyetlen egyszer kell majd letesztelni.