Az MP3-lejátszók vonzzák a villámot

Genda Csongor Zoltán, 2007. július 13. 08:20

Kanadai kutatók azt ajánlják, hogy viharos időben ne hordjuk magunknál MP3-lejátszónkat, mert akkor nagyobb az esélye annak, hogy villámcsapás áldozatává válunk.

Kanadában nagy feltűnést keltett annak a 37 éves férfinak az esete, akire kocogás közben sújtott le a villám. A zenét hallgató illető éppen egy fa mellett szaladt el, amikor abba belecsapott egy villám, és másodfokú égési sérüléseket szenvedett el. Az ügy érdekessége viszont az, hogy az áldozat azokon a helyeken égett meg, ahol az MP3-lejátszóból kivezető fejhallgató kábel hozzáért a testhez, tehát a mell, a nyak és az arc egy része, ám súlyosan károsodott a dobhártya is, a balesetet követő eséstől vagy az áramütés okozta hirtelen izom-összehúzódástól pedig a férfi állkapcsa is eltört.

Egy kanadai orvoscsoport kivizsgálta az esetet, és megállapították, hogy a fémet tartalmazó hordozható zenelejátszó vonzhatta magához a villámot, a fülhallgató pedig a hallójáratba vezette az elektromosságot. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy zivatar idején tartózkodjuk az MP3-lejátszók használatától.