Mégis támogatja az Intel a százdolláros laptop projektet

Milkovits Gábor, 2007. július 15. 11:40

Az Intel bejelentette, hogy mégis támogatja az MIT és az ENSZ égisze alatt futó OLPC projektet, amelynek keretében igen olcsón juttatnak laptopokat a fejlődő kormányoknak, aki aztán ingyen szétosztják őket az iskolás gyerekek között.

A döntés azért meglepő, mert a vezető processzorgyártó mindeddig élesen kritizálta a kezdeményezést, mondván, hogy az csak lebutított, csökkentett funkciós számítógépeket ad a harmadik világban élő gyermekek kezébe, akik így továbbra is tartósan hátrányos helyzetbe kerülnek. Az Intel ehelyett saját Classmate PC elnevezésű hordozható számítógépét próbálta népszerűsíteni a fejlődő térségekben, viszonylag alacsony példányszámban. Most viszont a cég az OLPC alapítvánnyal közösen egy olyan közleményt adott ki, amelynek értelmében a technológia, valamint az oktatási tartalmak terén is együtt kívánnak működni.

Az OLPC program eredeti támogatói között a Google-t és az AMD-t is megtaláljuk; éppen az Intel riválisaként számon tartott csipgyártó adja a projekt keretében kifejlesztett XO laptop processzorát. Az Intel korábbi kritikájával szemben szakemberek dicsérték az XO erős napfényben fekete-fehérre váltó, nagy felbontóképességű színes képernyőjét, hajtókarral feltölthető akkumulátorát, vezeték nélküli hálózati képességét, tartós kivitelét, és persze alacsony árát. A tervek szerint szeptemberben kezdik meg az XO sorozatgyártását, amely darabonként 176 dollárjába fog kerülni a kormányoknak.