A korábban vártnál több XP-eladásra számít a Microsoft 2008-ban

Milkovits Gábor, 2007. július 22. 11:14

A Microsoft most kiadott módosított prognózisa szerint jövőre nem 85/15, hanem 78/22 százalék lesz az eladott Windows Vista és az XP operációs rendszerek aránya.

Ez annak ellenére lehet így, hogy a Microsoft január 31. után nem értékesít több új XP licencet a számítógépgyártók és -forgalmazók részére. A hivatalos közlemény szerint a változás nem érinti a vállalat bevételeit, ugyanakkor valamekkora mértékű negatív hatás mégiscsak lehetséges, mivel a Vistából általában többen választják a drágább verziókat, mint az XP-ből. Az, hogy sokan egyelőre nem vásárolnak Vista-alapú számítógépet érthető, hiszen az újabb operációs rendszer hardverkövetelményei miatt ezek egyelőre jóval drágábbak, mint a belépő szintű XP-s PC-k.

A sajtóban ugyanakkor egyre többet lehet olvasni arról, hogy a Vista egyelőre sok alkalmazással nem megfelelően kompatibilis, illetve bizonyos hardveren, főleg noteszgépeken az Aero kezelőfelület túlságosan memóriaigényes, és az akkumulátort is túl gyorsan lemeríti. A Microsoft szerint viszont a felhasználók alapvetően elégedettek a Vistával, és a problémák elszigetelt egyedi esetek. A cég mindenesetre a január 31-i XP-stoppal nyilvánvalóan lendíteni szándékozik a Vista-eladásokon, ugyanakkor 2012-ig illetve 2014-ig még fenntartja az XP-hez a terméktámogatást.