758 millió dollár veszteség az STMicroelectronics-nál

Milkovits Gábor, 2007. július 28. 10:04

A francia-olasz csipgyártó STMicroslectronics 758 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az idei második negyedévben, aminek hatására a cég papírjainak árfolyama 5,4 százalékpontot esett a párizsi tőzsdén.

A többek között a Nintendo Wii játékkonzol és az Apple iPhone mozgásérzékelő csipjeit is gyártó vállalat 2,42 milliárd dolláros forgalom mellett termelt 758 milliós veszteséget, míg egy évvel ezelőtt bevételei is 3%-kal nagyobbak voltak, és 168 millió dollár profitra tett szert. Az STMicro még az idei első három hónapban is nyereséges volt, a második negyedéves veszteségért pedig nagyrészt a 906 millió dollárra rúgó átszervezési költségek tehetők felelőssé.

A harmadik negyedévet illetően a vállalat optimistán 2-7%-os eladás-növekedéssel, 2,47-2,59 milliárd dollár bevétellel, illetve valamelyes profittal is számol. Ennek ellenére a céget továbbra is sújtja a teljes félvezetőpiacot érintő éles árverseny, ami csak alacsony nyereségrátát tesz lehetővé. Elemzők szerint éppen ezért a vállalat részvényei még mindig túlértékeltek, így a jobb eredmények ellenére sem biztos, hogy a papírok gyorsan ismét magukra találnak majd.