Synergon I. félév: 171 millió forint veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 30. 09:52

A Synergon Informatika Nyrt. az év első felében 8,095 milliárd forint értékesítési árbevétel mellett 171 millió forint veszteséget könyvelt el a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült és pénteken közzétett konszolidált gyorsjelentés szerint.

A bevételek 19 százalékkal maradtak el a múlt év első félévitől, amikor a vesztség 32 millió forintot tett ki.

A Synergon a második negyedévben 215 millió forint adózott nyereséget ért, el és a külföldi leányvállalatok mind a két negyedévben nyereségesek voltak.

Az adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) az első félévben 26 millió forint volt, a második negyedévben pedig elérte a 319 millió forintot, szemben ez előző év első félévi 292 millió és a második negyedévi 91 millió forinttal.

A gyorsjelentés szerint a szolgáltatások adták az árbevétel 30 százalékát, ami 5 százalékponttal marad el az előző év első félévi arányától.

Az értékesítés közvetlen költségei az árbevétel csökkenésénél nagyobb arányban, 24 százalékkal mérséklődtek. A Synergon egy nagy projektje -  amelybe alig vontak be alvállalkozót - 6 százalékos megtakarítást jelentett.

Üzemi szinten az év első felében 215 millió forint volt a veszteség, szemben a bázisidőszak három millió forint profitjával. A második negyedévben az üzemi szintű profit elérte a 191 millió forintot, míg egy évvel korábban még 48 millió forint volt a veszteség.

A csoport az első félév során 43 millió forint devizaárfolyam veszteséget számolt el, de a kamatbevételeknek köszönhetően 18 millió forint pénzügyi nyereséget könyvelhetett el. Az időszak végén a cégcsoport 907 millió forint készpénzzel rendelkezett, ami közel 400 millió forinttal kevesebb a bázisénál.

A Synergon Informatika Nyrt. konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 8,957 milliárd forint volt, 14 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az 1,91 milliárd forint jegyzett tőkéjű cégcsoport saját tőkéje 5,218 milliárd forint volt, ami egy év alatt 26 százalékkal csökkent. A Synergon rövidlejáratú kötelezettsége június végén 3,69 milliárd forint volt, 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de ebből a hitel mindössze 35 millió forint volt. A hosszúlejáratú kötelezettségek 49 millió forintot tettek ki.

A Synergon részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek. A papír a csütörtöki tőzsdenapot 1805 forinton, az előző napinál 74 forinttal olcsóbban zárta és a forgalma megközelítette a 645 millió forintot. Az elmúlt 52 hétben a részvény árfolyama 1920 és 802 forint között mozgott.