45 kihelyezett PC, nézőcsúcs az Efotton

Kiss Ádám Zoltán, 2007. július 31. 09:36

A legnagyobb múltú hazai fesztiválon egyszerre 45 gépen biztosítottak internet-hozzáférést a szervezők, erre szükség is volt, mivel a rendezvény 32 éves történetében még soha nem fogadtak ilyen sok fiatalt.

Az Efott kétségtelenül a fesztiválok fesztiválja, erre feljogosítja a tény, hogy egy másik rendszerben, 1976-ban kezdődött pályafutása, másrészt az állandóan új helyszínen megrendezett programsorozat semmihez sem hasonlító egyedi hangulata.

Az idén a Debrecen melletti Vekeri-tónál megtartott fesztiválra 58 ezren látogattak el, csak a Tankcsapda szombati koncertjén 15 ezer rajongó jelent meg. A mára kötelezőnek tekinthető internetes hozzáférést szerencsére a szervezők a látogatók számához mérték, és nem kevesebb, mint 45 gépet bocsátottak rendelkezésükre. Az internetsátort idén is a Diák-bónusz Kht. működtette, ám idén a Pannon helyett a Vodafone támogatásával. Majó Tamás, a Diák-Bónusz projektvezetője a Prím Online kérdésére elmondta, hogy a mobilszolgáltató kihelyezett adótorony segítségével 1-3 Mbites HSDPA hálózatot épített ki, a 45 gépet pedig a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ bocsátotta a Kht. rendelkezésére. A 17 inches kijelzők mellett 512 MB RAM-mal szerelt Pentium 4-es Compaq Evo gépek fogadták az érdeklődőket, a gépeket a billentyűzet oldalába illeszthető felsőoktatási diákigazolvány chipje aktiválta, a sajtó számára külön két gépet tartottak fenn.

A látogatókat a nagyszínpad mellett elhelyezett Vodafone SMS-fal mellett egy 200 darab akkutöltőt üzemeltető terasszal is várták, itt a hazánkban ismert modellek töltőit helyezték el és biztosítottak ingyenes feltöltést, aki mégis valamilyen különleges telefonnal rendelkezett, saját töltőjét is használhatta. Külön említést érdemel még a sok felsőoktatási információs sátor közül a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar kihelyezett tájékoztatóközpontja, ahol az érdeklődők programozási bemutatón és filmvetítéseken is részt vehettek.