Apple: több mint 3 milliárd eladott zeneszám az iTunes-on

Milkovits Gábor, 2007. július 31. 21:02

Az Apple bejelentette, hogy ez idáig több mint 3 milliárd zeneszámot értékesített az iTunes online zeneáruházon keresztül.

A cég szerint ezzel a harmadik legnagyobb zeneforgalmazóvá léptek elő az Egyesült Államokban, megelőzve olyan, elsősorban CD-ket online árusító internetes kereskedelmi cégeket, mint az Amazon.com vagy a Target Corp. Becslések szerint az iTunes birtokolja az online zeneletöltési piac közel 80%-át, elsősorban az iPod hordozható lejátszók hihetetlen népszerűségének köszönhetően. Ha a cégnek valóban sikerül 2008 végéig 10 milliót értékesítenie az iPhone zenelejátszós mobiltelefonból, úgy az iTunes zene-eladások száma az eddiginél is nagyobb mértékben nőhet.

A legális internetes zeneletöltések arányának ugrásszerű növekedése egyre inkább tapasztalható az utóbbi években, ez azonban mindeddig nem tudta kompenzálni a CD-eladások hanyatlását, így a legális zeneforgalmazás továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Az Apple ugyanakkor nagyrészt éppen az iPod-nak és az iTunes-nak köszönhetően majdnem megduplázta nyereségét az idei második negyedévben.