A lézerprinterek harmada tüdőrákot okozhat

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 1. 09:08

Ausztrál tudósok vizsgálata szerint az irodákban mindennapi lézernyomtatók harmada olyan kis festékrészecskéket bocsát ki a levegőbe, melyek nagyon hasonlítanak a cigarettafüsthöz, és komoly egészségkárosodást okozhatnak.

A queenslandi műszaki egyetem kutatói a legkülönbözőbb lézernyomtatókat vizsgálták meg, összesen 60 modellt. A széles körű felmérés meglepő végeredménnyel zárult, a készülékek harmada nagyon apró részecskéket bocsát ki a levegőbe működés közben, ezek a füsthöz hasonló módon bejutnak a tüdőbe és irritálják azt. A részecskék a cigaretta káros hatásához hasonlóan mintegy passzív dohányossá teszik a munkatársakat, akiknél így legrosszabb esetben tüdőrák is kialakulhat.

Az irodai felmérések a szennyező modellek esetében minden időszakban kimutatták a festékrészecskéket a helység levegőjében, a munkaidő alatt ezek előfordulása ötszörösére nőtt a printerhasználat következtében. A káros kibocsátás akkor volt a legmagasabb, ha a festékkazettát frissen cserélték, vagy amikor nagy felbontású ábrákat nyomatattak a gépekkel.

A kutatók az eredmények ismeretében felszólították az ausztrál kormányt a nyomtatók károsanyag-kibocsátásának bemérésére, és egészségügyi határérték meghatározására. A jövőben további vizsgálatokat végeznek az irodák levegőjével kapcsolatban és felszólítják a vállalatokat, hogy a helyzet megoldásáig csak jól szellőző helyiségekben helyezzenek el lézernyomtatókat.