Autópálya-matrica sms-ben már a Vodafone-tól is

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 1. 09:35

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. és a Vodafone Magyarország együttműködésének eredményeként július 26-tól már a telefontársaság számlás ügyfelei is megvásárolhatják sms-ben a személygépkocsira, illetve motorra érvényes autópálya-matricájukat - tájékoztatta a két társaság az MTI-t kedden.

A közös közlemény szerint a vásárlás során a gépjármű rendszámát és a matrica kódját kell elküldeni szöveges üzenet formájában a 06-70-8-100-100-as mobilszámra.

A szolgáltatás díja megegyezik a mindenkori autópálya-matrica árával, ezen felül a telefonszolgáltató 150 forintos tranzakciós díjat számít fel a vásárlásnál.

Az ÁAK Zrt. értékesítési adatai a virtuális matricavásárlás sikerét bizonyítják, hiszen 2006-ban az sms-ben vásárolt matricák 6,37 százalékát tették ki az összforgalomnak, míg 2007 első félévében az arány már 7,49 százalékra nőtt. Az eladási darabszámok növekvő tendenciája mögött elsősorban a gyorsforgalmi úthálózat növekedése, a motorizáció fejlődése és a Magyarországon áthaladó mind nagyobb tranzitforgalom áll.

Az MTI korábbi híradása szerint 2006. március 17-től a Pannon és a T-Mobile 7,2 millió előfizetője mobiltelefonon is már megválthatta a személyautókra is érvényes D1 típusú 4 napos autópálya-matricát. Ez év április 25-től a mobiltelefonon keresztül történő vásárlás lehetősége kibővült egynapos, heti és havi virtuális autópálya-matricával is.