Óriás Apple-frissítés, 50 hiba javítása

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 1. 19:30

Az Apple kiadott egy meglepő méretű frissítőcsomagot, egy időben javítják a Mac OS X, a Safari és az iPhone hibáit.

Talán egyelőre nem a legtöbbeket érintő frissítés, de mindenképpen első a maga nemében az iPhone első frissítése. A v1.0 a telefon és hordozható multimédiás eszköz sok kritikával illetett biztonsági szintjét hivatott emelni, négy olyan hibát javít, melyek a készülék feletti teljes irányítás átvételét teszik lehetővé. További érdekesség, hogy a javítást szinte pontosan 24 órával az előtt adták ki, hogy a Black Hat biztonságtechnikai konferencián nyilvánosságra hoznák a készülék eddig felfedezett kiskapuit.

A Safari böngészőben a JavaScript által használt Perl Compatible Regular Expressions (PCRE) könyvtár hibája az egyik legfontosabb javított hiányosság, ez egy puffertúlcsordulásos jellegű hiba volt. Az iPhone megjelenésével jól látható a különböző szoftverek összefonódása, hiszen például az eddig eléggé elhanyagolt Safari böngésző a készülék hivatalos szörfalkalmatossága, így az iTunes-on keresztül ezt is frissíthetjük, beleértve a WebCore-t és a WebKit-et is. Természetesen a Safari önmagában is frissíthető, és ezt érdemes is megtenniük a felhasználóknak, mivel hibái a Windows XP és Windows Vista alatt futtatva is ugyanúgy veszélyesek.

A legnagyobb számú frissítést azonban természetesen az igazi professzionális szoftver, a Mac OS X kapta, önmagában nem kevesebbet, mint 45-öt.