A Fujifilm frissítette népszerű szuperzoomját, itt az S5800

Széles Csongor, 2007. augusztus 1. 20:13

A Fujifilm bejelentette az SLR fényképezőgépek formáját imitáló szuperzoom fényképezőgépének frissített, 8 megapixeles verzióját. Az S5800 az S5700 modelltől veszi át a stafétát, és a megnövekedett felbontás mellett megkapta a Fujifilm RP (Real Photo) képfeldolgozó processzort és az intelligens vakuvezérlést is. A szuperzoomhoz méltó 38-380mm-nek megfeleltetett 10x optikai zoom rugalmas kezelhetőséget biztosít.

Az S5800 a trendeket követve 8 megapixelre emelte reális képfelbontását, így az A4 nyomtatás sem okoz problémát. Sajnálatos tény azonban, hogy ez a modell sem kapta meg a jobb képminőséget biztosító SuperCCD képérzékelőt, így be kell érnünk egy nagyobb felbontású hagyományos CCD-vel. Megörökölte azonban a Real Photo technológiát, az intelligens vakuvezérlést és más emberbarát Fujifilm technológiát, amely lehetővé teszi, hogy úgy örökítsük meg a pillanatot, "ahogy azt a szemünk látja".

Ha a szemünkkel nem is, az S5800 10x optikai zoomjával biztos, hogy jó messzire ellátunk, a 38-380mm-nek megfeleltetett Fujinon optika most is kitesz magáért. A 380mm-es fókusztáv már esedezik a képstabilizátorért, ám az S5800 esetében is le kell mondanunk a hatékonyabb, optikai stabilizátorról és be kell érnünk a szoftveres, ISO-optimalizáló "stabilizátorral". A 8 megapixeles képérzékelő ISO 1600 érzékenységre képes, a szoftveres stabilizátor eddig képes felsrófolni az érzékenységet a bemozdulás-mentes (bár zajos) felvételek érdekében.

A 10x zoomot videózás közben is használhatjuk, így kreatívan követhetjük a mozgó témánkat és nagyszerű jeleneteket örökíthetünk meg. Az S5800 funkcionalitását változatos téma módok és egyéb extrák emelik, például az elmaradhatatlan téma módok, a szuper makró vagy a szélesvásznú felvétel mód.  

Az új modell 26MB belső memóriával rendelkezik, amelyet xD vagy SD memóriakártyával bővíthetünk. A Fujifilm egyre fokozottabb érdeklődést mutat a jóval olcsóbb és elterjedtebb SD memóriakártyák iránt is, így lassacskán már csak az Olympus védelmezi az xD formátum képzeletbeli bástyáit - ki tudja, hogy meddig?