Jelentős szerverkonszolidáció az IBM adatközpontokban

Kovács Attila, 2007. augusztus 2. 09:09

Az IBM  bejelentette, 80%-ot spórol adatközpontjainak villanyszámláin, amikor az összesen 3900 szerver helyett 30 nagyszámítógépet telepít Linux operációs rendszerrel. Az IBM májusban indította el Nagy Zöld elnevezésű programját, amellyel ügyfelei felmérhetik számítógépes központjaiknak energiafogyasztását, s megoldási javaslatokat kaphatnak a takarékosabb működésre. Maga az IBM a legelsők között él ezzel a lehetőséggel, és adatközpontjai történetének egyik legjelentősebb átalakítására készül.

A cég jelenleg összesen 740 ezer négyzetméternyi (139 focipálya méretű) területen, 3900 szervert üzemeltet világszerte, amelyek a vállalat több mint 355 000 felhasználóját szolgálják ki. A konszolidációt követően összesen csak 30 darab, Linux operációs rendszert futtató IBM System zSeries nagyszámítógép látja majd el ugyanezt a feladatot, radikálisan alacsonyabb energia-, szoftver- és rendszertámogatási költségekkel, egyúttal rugalmasabb infrastruktúrával.

A konszolidációs projektet az teszi lehetővé, hogy egyetlen nagygépes rendszer képes egyedi szerverek százait, vagy ezreit modellezni, és ezek mindegyikét valódi, különálló gépként működtetni. Ezt a technológia – amelynek több mint 40 évvel ezelőtt éppen az IBM volt az előfutára – a virtualizáció. Az IBM várhatóan egy kisebb város energiaellátásához elegendő áramot fog megtakarítani a gépek fogyasztásán és a helyiségek légkondicionálásán, de ezen túlmenően csökkenti licencelt szoftvereinek díjait is, mert kevesebb processzoron futtatja majd őket, továbbá kedvezőbb rendszeradminisztrációs és ingatlanbérleti költségekkel számolhat.