Áramkimaradás zavarta meg a Samsung csipgyártó részlegének működését

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 4. 10:14

A Samsung egy áramkimaradással járó üzemzavar miatt kénytelen volt leállítani hat memóriacsip-gyártósorát, ami a károkkal együtt akár egyhavi kiesést is okozhat a termelésben.

A Szöul melletti üzemben történt áramkimaradás miatt a már gyártás alatt lévő szilíciumszeletek nagy része valószínűleg használhatatlanná vált, az újraindításhoz szükséges munkálatok pedig jó ideig elétarthatnak. Elemzők szerint mindez akár egyhavi mennyiséget érinthet a DRAM és NAND flash memóriacsipekből, így az üzemzavarból származó veszteség elérheti az 50 milliárd dél-korai won-t (kb. 10 milliárd Ft).

Ami a DRAM termékeket illeti, a túlkínálat miatt az eset nem befolyásolja számottevően a piacot, a NAND flash termékek esetében azonban más a helyzet. Itt ugyanis az év második felében a NAND memóriacsipeket tartalmazó különféle hordozható készülékek iránt ugrásszerűen megnő a kereslet; a Hynix Semiconductor prognózisa szerint idén év vége felé akár 100%-kal több ilyen lapkára lesz igény a piacon. Emiatt a Samsung egyhavi, vagy egyes becslések szerint 15%-ot is meghaladó termeléskiesése számottevő hiányt és áremelkedést eredményezhet.