UNIX 03 tanúsítványt kapott a Mac OS X Leopard

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 5. 19:07

A UNIX szabványokról döntő Open Group UNIX 03 tanúsítványt adott az Apple következő generációs, Mac OS X Leopard operációs rendszerének.

Mivel a Mac OS X köztudottan BSD Unix kódokon alapszik, a bejelentés technikailag nem jelent komoly változást, már csak azért sem, mert a szoftvercégek eddig is minimális változtatással tudták UNIX-ra tervezett termékeiket az OS X-hez igazítani. A UNIX 03 tanúsítvány mégis komoly elismerésnek számít, hiszen eddig csupán három szoftver, az IBM AIX, a Sun Solaris és a HP-UX kapta meg. Ehhez a rendszernek meg kell felelnie a különféle UNIX 03-hoz előírt ISO és IEEE szabványoknak, amelyek magukban foglalják a könyvtárakat, a rendszer-hívásokat, a terminál kezelőfelületeket, a parancsokat és eszközöket, a nemzetközi támogatást és a C nyelvet is.

A UNIX 03 tanúsítvány elnyerése a fentiek fényében elsősorban lélektanilag fontos, ám ennek komoly gyakorlati vetülete is van. A UNIX-alapú szoftverfejlesztők ugyanis ezután nyilvánvalóan szívesebben írnak majd alkalmazásokat Mac OS X platformra, ami fellendítheti az Apple Xserve szervereladásokat is. A Mac OS X Leopard operációs rendszer hivatalosan októberben kerül kiadásra.