Microsoft DRM szoftver Nokia mobilokon

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 6. 20:13

A Nokia bejelentette, hogy a Microsoft DRM zenekódoló szoftverét telepíti S60 és S40 készülékeire, amivel újabb tápot adott annak a spekulációnak, hogy saját mobiltelefonos zeneletöltő szolgáltatást tervez.

A lépés ugyanakkor meglepő is lehet annak a fényében, hogy éppen a Microsoft Windows Mobile mobiltelefonos operációs rendszere a fő riválisa a Nokia által támogatott Symbiannek. A mostani együttműködés azonban nyilvánvalóan túlmutat ezen az ellentéten, és kölcsönös előnyökkel jár mindkét fél számára. Elemzők szerint a Nokia egyszerűen azért választotta a Microsoft PlayReady technológiáját, mert ez a jelenleg elérhető legjobb mobiltelefonos DRM-megoldás. Lehetővé teszi például a szerzői jog által védett különböző tartalmak átvitelét a legkülönfélébb eszközök között, ami a Nokia esetében például azt jelenti, hogy egy tervezett szolgáltatás keretei között a felhasználók közvetlenül mobiltelefonjukra tölthetik a zenéket, videókat, vagy játékokat, ugyanakkor pedig számítógépen is szerkeszthetik és rendszerezhetik őket. A PlayReady visszafelé kompatibilis a Windows Media DRM 10 szoftverrel, azaz az új Nokia Series 40 és Series 60 mobilokkal valószínűleg az ilyenfajta másolásvédelemmel ellátott, más zeneáruházakból letöltött tartalmak is kezelhetők lesznek.

A Nokia szerint a Microsoft PlayReady szoftverrel ellátott Nokia S40 és S60 mobilok valószínűleg már jövőre megjelennek a piacon. A sajtóban napvilágot látott hírek szerint a Nokia zeneáruháza már augusztus 29-én megnyit, ám ha ez valóban így lesz, úgy a zenéket egy darabig csak PC-n keresztül lehet majd a mobilokra letölteni.