A világ minden emberét nyilvántartaná egy új kereső

Genda Csongor Zoltán, 2007. augusztus 7. 18:12

Egy amerikai cég egy olyan webkereső kifejlesztésén fáradozik, amely a földön élő emberekről szolgálna információval az internetezőknek.

A Spock.com nem a szó hagyományos értelmében vett keresőt testesíti meg, hanem ez egy olyan különleges szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználók  minden a weben fellelhető adatot megtudhatnak egy személyről. Jay Batthi, a cég egyik alapítója elmondta, hogy az információkat többek között az olyan közösségi oldalakról gyűjtik össze, mint a MySpace, Friendster és a Facebook. A Spock.com nyilvános béta-tesztje valamikor augusztus közepén indul, tehát akkortól bárki igénybe veheti a szolgáltatást. Az adatbázisban jelenleg már több mint százmillió személy található meg, ez a szám azonban naponta olyan egymillióval bővül, az üzemeltetők nagy álma azonban az, hogy egyszer a távoli jövőben a föld minden egyes lakóját meg lehessen találni a keresővel.

A felhasználók maguk is feltölthetnek új információkat önmagukról vagy esetleg más személyekről, azonban lehetőség lesz a nem hiteles adatok törlésére, melyet kérésre teljesítenek az üzemeltetők, továbbá a forrás eredetét is le lehet majd kérni. Az üzemeltetéssel járó költségeket reklámokból fogja finanszírozni a cég.