A mostani videókártyák nem támogatják a DirectX 10.1-et

Genda Csongor Zoltán, 2007. augusztus 10. 18:44

Az előreláthatólag néhány hónap múlva a Vista Service Packkel érkező DirectX 10.1 a Microsoft állítása szerint nem lesz kompatibilis a ma kapható legmodernebb, DirectX 10-re kiélezett videókártyákkal.

Épphogy csak megismerkedhettek az új Windowst használók a DirectX 10-essel, a redmondi vállalat máris annak frissítésére készül, és olyan újításokkal tervezi felvértezni azt, amely előnyökből már nem fognak profitálni az olyan grafikus megjelenítők, mint a GeForce 8800-as vagy a Radeon 2900-as. Ennek a hírnek minden bizonnyal nem örülnek azok, akik nemrég fektettek be igen komoly összegeket egy új generációs kártyába, hiszen a 10.1-es változat teljes értékű futtatásához szükség lesz a hardvercserére.

Az új megjelenítő eszközök visszafelé kompatibilisek lesznek, ez viszont nem vigasz a Radeon 2900-tulajdonosoknak. Valószínűsíthető, hogy a 10.1-es verzióra írt játékok korlátozásokkal ugyan, de fognak futni az aktuális DirectX 10-es videókártyákkal is.

Mindenesetre elszomorító a tény, hogy a jelenleg aktuális, méregdrága grafikus megjelenítők a Vista első szervizcsomagjának megjelenése után elavultnak fognak számítani, és nem adják majd vissza teljes pompájukban a 10.1-es játékokat.