Hajlékony "papír" akkumulátor

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 15. 20:18

Az amerikai Rensselaer Polytechnic Institute tudósainak az MIT segítségével sikerült egy olyan újfajta integrált akkumulátort kifejleszteniük, amely egy papírszeleten elhelyezett szén nanocsövekből áll.

A forradalmi áramforrás számtalan előnnyel bír; amellett, hogy szupervékony és abszolút hajlékony, teljes mértékben integrált, azaz a ma használt akkuktól eltérően nem tartalmaz különálló alkatrészeket. Mindez nemcsak, hogy hatékonyabbá és energiatakarékosabbá teszi, de egyúttal a gyártást is jelentően megkönnyíti, ami így tulajdonképpen a nanocsöveknek az elektrolitokba áztatott papírszeletekre történő nyomtatásából áll. Emellett a meghibásodás vagy a túlmelegedés esélye is jóval alacsonyabb, és az ilyen akkumulátorok jelentősen környezetbarátabbak is.

A fejlesztést vezető Linhard professzor szerint a kereskedelmi forgalmazásra még jó néhány évet várni kell, ugyanis egyrészt a prototípus egyelőre nem elég nagyteljesítményű, másrészt pedig a szén nanocsövek még nagyon drágák. A professzor szerint ugyanakkor eljöhet az az idő, amikor az ilyen áramforrások akár járműveket is hajthatnak majd.