Symantec: az e-mailek 66 százalék spam

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 21. 09:25

Az internetes levélszemét (spam) az elektronikus levelek 66 százalékát teszi ki: a legtöbb kéretlen levél még mindig az Egyesült Államokból érkezik.

A biztonsági szoftverekkel foglalkozó Symantec legutóbbi felmérése alapján az image spamek aránya - amikor csak kép van a küldeményben - továbbra is csökken: januárban még 52, míg júliusban már a 8 százalékot sem érte el arányuk az elektronikus levélforgalomban. A PDF kiterjesztésű kéretlen levelek viszont egyre népszerűbbek, arányuk júliusra elérte a 2-8 százalékot.

A Symantec spam jelentése szerint új divat a ZIP és az Excel fájlokat használó kéretlen levelek küldése is, jóllehet a szakemberek szerint ezeket könnyű felismerni és kiszűrni a postaládából, hiszen ezek az elektronikus levelek csatolt dokumentumot tartalmaznak.

A legnépszerűbb spam továbbra is az üdvözlőkártya, amely közli a címzettel, hogy elektronikus képeslapja érkezett, s amit a megadott linkre kattintva érhet el. A Symantec felmérései alapján júliusban 250 millióan kaptak kéretlenül üdvözlőkártyát. A szakemberek szerint ennek veszélye abban áll, hogy a jóhiszemű internetező amint rákattint a megjelölt linkre, trójai programok települnek a gépére.

A levélszemetek közül a termékeket hirdető kéretlen levelek száma a leggyakoribb, arányuk 28 százalék. Népszerűségben ezt követik a különböző üzleti befektetésekkel kecsegtető pénzügyi spamek, az internetes, illetve számítógépes szolgáltatásokat reklámozó kéretlen levelek. A gyógyítással kapcsolatos kéretlen levelek aránya 13 százalék, míg a szélhámos spamek 9 százalékát teszik ki az elektronikus levélforgalomnak.

A Symantec jelentése szerint az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) csökkenő tendenciát mutat a felnőtt tartalmú és a pénzügyi befektetéseket reklámozó spamek száma. Az utóbbi 90 napban a leggyakrabban a pénzügyi spameket küldtek, míg a termékeket hirdető és az egészségügyi spamek 22 illetve 19 százalékban fordultak elő a térségben. Az egészségügyi, illetve az internetes szolgáltatásokat reklámozó kéretlen levelek 19 illetve 13 százalékos gyakoriságot mutattak.

A levélszemét eredetét vizsgálva a korábbi sorrend érvényes most is: a legtöbb kéretlen elektronikus levélszemét az Egyesült Államokból érkezik, második helyen Európa áll, megelőzve sorrendben Ázsiát, Dél-Amerikát, Ausztráliát és Afrikát.