Munkanélküliek adatait lopja egy új trójai

Genda Csongor Zoltán, 2007. augusztus 21. 21:37

Több biztonságspecialista is felhívta a figyelmet egy olyan új trójaira, amelyre különböző álláskereső oldalakon bukkantak, és kifejezetten a munkanélküliek adataira pályázik.

Többek között a Symantec és a SecureWorks munkatársai számoltak be az Infostealer.Monstres névre keresztelt kémprogramról, amely a Monster.com állásközvetítő oldalon garázdálkodik, célja pedig, hogy megszerezze a munkát keresők személyes adatait. A szakemberek szerint a hackerek feltehetőleg hamis vagy lopott felhasználónevekkel jutottak be a portálra, s itt beépítették a reklámokba a kártevőt, ám e-mailen és a böngészők biztonsági réseit kihasználó weboldalakon keresztül is terjesztik a vírust. A trójai rendkívül kifinomult rejtőzködő képességekkel van felvértezve, beírja magát a rendszerfájlokba, és elküldi a begyűjtött információkat egy idegen szerverre. Az Infostealer.Monstres nevek, társadalombiztosítási számok, banki azonosítók és jelszavak, címek, telefonszámok stb. megkaparintására törekszik. A Symantec jelentette, hogy munkatársaik rábukkantak egy olyan szerverre, amely több mint egymillió a vírus által elrabolt személyes infotmációt tartalmaz.

A biztonságspecialisták közleménye szerint a kémprogram egyelőre csupán a Monster.com angol nyelvű oldalainak a felhasználóit fenyegeti.