Windows Live Nokia telefonokon

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 23. 20:03

A Nokia bejelentette, hogy integrálja a Windows Live online alkalmazáscsomag mobilverzióját Series 60 és Series 40 mobiltelefonjaira.

A megegyezés értelmében egyebek között a Windows Live Hotmail levelező és a Windows Live Messenger azonnali üzenetküldő is elérhető lesz a gyártó okostelefonjain. A lépés kissé meglepő, mivel a Microsoft a nokia által támogatott Symbian fő riválisa a mobiltelefonos operációs rendszerek piacán. Ugyanakkor nem ez az első közeledés a két vállalat között:  a Nokia a hónap elején jelentette be, hogy a Microsoft DRM zenekódoló szoftverét telepíti S60 és S40 készülékeire. A kooperáció nyilvánvalóan túlmutat a cégek között fennálló ellentéten, és kölcsönös előnyökkel jár mindkét fél számára. Steve Berkowitz, a Microsoft alelnöke egyszerű szavakkal úgy indokolta a lépést, hogy számukra a piac a legfontosabb, márpedig a Nokia jelenleg a legnagyobb mobiltelefon-gyártó.

A Windows Live szolgáltatáscsomag kezdetben ingyenes lesz az említett Nokia telefonokon, a jövőben azonban fizetőssé válhat, és a bevételeken a két vállalat megosztozik majd. A Series 60 készülékekre még az idén, a Series 40 platformra pedig jövő év elején érkezik a Windows Live.