Az Acer megveszi a Gatewayt

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 27. 20:03

A tajvani Acer bejelentette, hogy 710 millió dolláros áron felvásárolja a Gatewayt, amivel a Lenovót megelőzve a harmadik legnagyobb PC-gyártóvá léphet elő a világpiacon.

Az Acer már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy felvásárlásra készül, csak éppen a kiszemelt gyártót nem nevezte meg. Az IDC által összesített tavalyi eladások alapján az Acer és a Gateway együttesen 18,6 millió személyi számítógépet forgalmazott, szemben a HP és a Dell után harmadik Lenovo 16,6 milliójával. Igaz ugyan, hogy a Lenovo nemrég megvette a Packard Bellt, ám utóbbi kevesebb, mint egymilliós tavalyi forgalma mellett biztosnak látszik az Acer dobogós helyezése az idei évre. A tajvani cég a legtöbbet az amerikai piacon nyerheti a felvásárlással, mivel ott a maga 5,2%-a mellé rögtön megnyeri a Gateway 5,6%-os részesedését. Az Acer jelezte, hogy a tengerentúlon továbbra is megtartja a Gateway márkanevet.

Az Acer a piacszerzés mellett mintegy 150 millió dolláros költségmegtakarítást, illetve bevételnövekedést remél az egyesüléstől a 2008-as üzleti évben, szakértők szerint azonban az ilyen jóslatokkal óvatosan kell bánni. Intő példa lehet ugyanis a Lenovo 2005-ös esete, amikor a kínai cég az IBM PC-részlegének felvásárlása előtt hasonló számokkal kecsegtette a befektetőket, végül azonban nem sikerült teljesítenie az előirányzatot.