HDTV, Blu-ray meghajtó a Sony új csúcsnoteszgépében

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 28. 11:16

A Sony a héten mutatja be a legújabb csúcskategóriás Vaio gépét, a cél egy mindent-egyben típusú multimédiás eszköz megalkotása volt, ez a nagy felbontású televíziózás és DVD-zés együttes beépítésével egyben világelsővé teszi az újdonságot.

A Vaio LT HD PC/TV néven futó modell valóban napi használatra tervezett modern televízió, lejátszó és egy nagyteljesítményű PC egyben, ráadásul ultravékony kivitelben. A világon először ennyi funkciót egyben egyesítő gép az ütemterv szerint októberben kerül majd kereskedelmi forgalomba. A tervezett 1900-2900 dolláros ár ugyan vaskos, de a kínált funkciókkal egybevetve tulajdonképpen nem mondható extrémnek.

Az elemzők szerint egyértelműen az új szériás iMac sarokba szorítása volt a cél, a Vaio LT is 22 inches kijelzőz kapott, ám támogatja a CableCard interfészt, és a nagyobb modellek az új, de az USA-ban már egyre szélesebb körben elérhető HDTV-t is képesek kezelni. A beépített 1,3 megapixeles kamera és egyéb extrák szintén vonzóak, ám a szakértők szerint a legfontosabb üzenet az Apple számára a Blu-ray meghajtó és a tv-funkció. Éppen ezt hangsúlyozandó a cég külön AV kapcsolót helyezett el a Vaio LT-n, ami lehetővé teszi a televíziós áramkörök ki-be kapcsolását, miközben a PC-rész változatlanul működik. A gép legnagyobb erénye, hogy az ünnepi szezonra feltornássza a konfigurációk tudását, lépéskényszerbe hozza a többi gyártót, és vélhetően előbb-utóbb sokak örömére kiprovokálja egy TV-iMac megjelenését is.