Pentax: két új kompakt fényképezőgép

Széles Csongor, 2007. augusztus 28. 12:06

A Pentax két új kompakt fényképezőgépet mutatott be. Az Optio Z10 egy 8,0 megapixeles, karcsú fényképezőgép 38-266 mm-nek megfeleltetett 7x optikai zoomot kapott. Az Optio S10 10 megapixeles képérzékelőt és 3x optikai zoomot (38-114 mm). Mindkép fényképezőgép szeptemberben kerül a boltokba 249,95 dolláros irányáron.

A Pentax Optio Z10 érdekessége, hogy zoomoláskor nem bújik elő az objektív a gépvázból, valamint arcfelismerő technológiával és digitális képstabilizátorral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy kedvezőtlen fényviszonyok közepette ISO 3200-ra emeljük a fényképezőgép érzékenységét. A karcsú, stílusos kivitelezés mellett az objektívet egy elcsúsztatható ajtócska védi a por és a karcolódás ellen, amely ki/bekapcsolóként is funkcionál. A Z10 SD/SDHC memóriakártyára menti a felvételeket, ugyanakkor ha a szükség úgy hozza, a 52 MB beépített memóriát is igénybe vehetjük. A fényképezőgép hátfalát a 2,5 inch átmérőjű, 230 000 pixel felbontású, 170 fokos betekintési szöget biztosító LCD képernyő uralja, amely nagymértékben megkönnyíti a kísérletező kedvű fotós munkáját. A fényképezőgép lítium-ion akkumulátorról üzemel, amely kb. 210 felvétel elkészítésére elég.

A Pentax Optio S10 modellel 10 megapixeles felvételeket készíthetünk. A népszerű S széria tagjaként ez a fényképezőgép is megkapta a digitális SR technológiát és a gyors arcfelismerő AF/AE rendszert. Az Optio S10 immár a hetedik Pentax fényképezőgép, amely megkapta a DivX Certified címkét. A DivX formátumnak köszönhetően a fotós az állóképek mellett jó minőségű videót is rögzíthet, amelyet utókonvertálás nélkül, azonnal lejátszhat a DivX-et támogató DVD lejátszón vagy a számítógépen.

Az Optio S10 szintén jó útitárs, könnyű, kompakt és alumínium borításának köszönhetően megfelelően elegáns is. A 3x optikai zoom és a 2,5 inch átmérőjű LCD képernyő kényelmes használatot biztosít, és a legújabb S szériás Pentax fényképezőgépet a 10 megapixeles képérzékelőnek köszönhetően az A4-es nyomatok sem hozzák zavarba. A digitális SR rendszer kedvezőtlen fényviszonyok esetén automatikusan beállítja az optimális ISO értéket, azonban a maximális ISO 3200 beállítással már csak 5 megapixeles képeket készíthetünk. A fényképezés kényelmét igyekszik biztosítani a zöld gomb, amellyel az általunk leggyakrabban használt funkciókat érhetjük el villámgyorsan. Az S10 22 MB belső memóriával rendelkezik és SD/SDHC memóriakártyákat támogat, valamint lítium-ion akkumulátorról üzemel.