15 új 1080p-s Bravia HDTV a Sonytól, köztük egy 70 inches LCD modell

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 29. 21:13

A Sony gyakorlatilag egész teljes 1080p felbontású HDTV sorozatát megújította, a nem kevesebb mint 15 új modell közül azonban a már méterekben mérhető legnagyobb LCD modell a legmeglepőbb.

A japán vállalat a kezdeti lelkesedés után számos meghatározó iparági szereplővel egyetemben teljes egészében kihátrált a plazmatelevíziók világából, ám ezzel egy időben nagy lendülettel vetette bele magát az LCD alapú megoldásokba. A cég Bravia családja évről évre megújul, és ma már elsőbbséget élveznek a HDTV-k, ezek közül is a rendszer által kínált képminőség egészét kihasználni képes teljes 1080p megoldások.

A Sony éppen ezért az őszi vásárlási szezonra nem kevesebb mint 15 ilyen vadonatúj készüléket dobott piacra. A készülékek szolgáltatások szerint három sorozatban, V, W és X modellekként kerülnek forgalomba. A televíziózás fejlődését mutatja, hogy mindegyik sorozat a 40 inches képátlónál kezdődik, már nincsenek 32, különösen 20 inches belépőmodellek. A három kategória a 40 és 52 inch közötti tartományban kínál televíziókat, ám a csúcskategóriás X sorozat kapott egy 70 inches modellt is. Ez azért különösen érdekes, mert igazolja a Sony plazmagyártásból történő kilépésekor hangoztatott üzletpolitikáját.

Annak idején ez nem volt teljesen egyértelmű döntés, mivel ugyan a plazmatechnológia korai öregedéssel, beégésekkel, fókuszvesztéssel küzdött, ám az LCD-k még csak jóval kisebb képátlónál voltak elérhető árúak, a járatos modellek a 20-32 inch között mozogtak, sőt a 15 inches megoldások sem mentek ritkaságszámba. A 177 centiméteres óriás LCD azonban igazolta, hogy az ilyen méretű kijelzők technológiailag előbb-utóbb elérhetők lesznek, és akkor a LED rendszerek minden előnyét biztosítják, beleértve a fiksz fókuszt és hosszú élettartalmat.