Három fontos XP-, két átfogó Vista-frissítés

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 30. 08:10

A Microsoft saját gyakorlatától némileg eltérve meglepetésszerűen frissítéseket adott ki mind a Windows XP-hez, mind a Vistához, ez utóbbiak valóban fontos átfogó frissítések.

A vállalat általában minden hónap második keddjén szokta megjelentetni javításait, ezen előzetes bejelentés nélkül változtatva most több operációs rendszerhez is frissítéseket adott ki. Elsőre talán furcsa, de az XP-hez kiadott három frissítés mindegyike rendkívül fontos minősítést kapott a vállalat saját rendszerén belül, jóllehet ezek közül csak egy, a Windows Defender adatbázisának frissítése tűnik valóban létfontosságúnak. A másik az egyes országokban időközben megváltozott óraállítási szokásokra készíti fel a Windows rendszereket, a harmadik pedig a Windows Media Player 11 és a startmenü ikonkezelésével fogalakozik.

Az igazi méretes frissítések azonban a Vista fontos frissítései, ezek közül egyik a 938979-es Vista Performance and Reliability Pack, ami a rendszer teljesítményét és megbízhatóságát növeli, a 938194-es Vista Compatibility and Reliability Pack pedig a megbízhatóság mellett a kompatibilitás javítására helyezi a hangsúlyt. Ezek igazi nagyjavítások, bővítések, mindkét csomag több mint tíz elemből áll, és az egészen általános rendszerkérdésektől kezdve a RAW formátum, vagy éppen a HD DVD/Blu-ray visszajátszás kezelésén át a játékokig sok területtel fogalakozik. A két csomagot eredetileg augusztus 7-én adták ki a fejlesztőknek, ám az utolsó simítások után csak tegnaptól váltak nyilvánosan elérhetővé.