A sikeres középvállalatok többet fektetnek be az informatikába

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 30. 19:04

A sikeres középvállalatok az átlagnál több integrált technológiai platformot üzemeltetnek, nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy beruházzanak az informatikai integrációba, és hisznek abban, hogy az informatika a vállalat más területein eszközölt beruházásoknál magasabb megtérüléssel jár - állapítja meg az Economist Intelligence Unit és az Oracle piackutató tanulmánya.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tanulmány a technológiát nemzetközi szinten vizsgálja, mint a kis- és középvállalatok növekedésének eszközét mind a helyi technológiai infrastruktúra, mind az adott technológiai beruházások hatásainak szempontjából.

A tanulmány rávilágít arra a tényre, hogy a technológia alapvető szerepet játszik a kis- és középvállalatok üzleti növekedésének serkentésében.

A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy az informatika fokozza a versenyképességet. A felmérés válaszadóinak 78 százaléka ugyanis egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy informatikai képességeiknek köszönhetően versenyképesebbé váltak, kétharmaduk pedig úgy véli, hogy az informatika révén szervezetük kellően rugalmasan képes válaszolni a piac kihívásaira.

Az is kiderül a tanulmányból, hogy a szoftverek és a tudás ára jelentősen visszafogja a növekedést. A válaszadók szerint ugyanis a mai összetett szervezetek működéséhez szükséges szoftveralkalmazások költsége számottevően korlátozza a növekedési lehetőségeket.

Ehhez hasonló kerékkötő a tehetség magas ára és szűkössége  - mind az informatikai személyzet, mind a végfelhasználók szintjén -, illetve a végfelhasználók idegenkedése az új technológiával szemben.

A megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy vállalatuknál nincs elegendő informatikai szakember, aki ki tudná elégíteni a növekvő igényeket.

A felmérés szerint a közszférában a tudáskezelésre és az adattárházak kialakítására jut a legtöbb pénz, a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy/gyógyszergyártás területén a jogszabályi megfelelőség élvez elsőbbséget, a gyáriparban pedig az ipari létesítményeket és a berendezéseket célozza meg a beruházások zöme.

A felmérést 615 informatikai, pénzügyi és menedzsmenttel foglalkozó felsővezető körében végezték, 10 és 500 millió amerikai dollár bevételt produkáló vállalatoknál.

Az utólagos interjúk Európa, Ázsia és Észak-Amerika húsz kis- és középvállalatának vezető döntéshozóival készültek. A 2007 májusában végzett felmérés kiterjedt a pénzügyi szolgáltatások, fogyasztási cikkek, egészségügy és gyógyszeripar, professzionális szolgáltatások, gyáripar és a közszféra ágazatára.