Két héten belül tesztelik, 2008-ban érkezik a Vista SP1 és az XP SP3

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 30. 20:07

A Microsoft bejelentette, hogy a Vista első átfogó szervizcsomagjának béta előzetesét két héten belül kiadják a tesztelőknek, az SP1 a jövő év első negyedévében jelenhet meg, míg az XP harmadik és egyben utolsó nagyjavítását 2008 júniusára tervezik közreadni.

A vállalat frissen kiadott ütemterve szerint a Vista SP1 béta előzetesét szeptember közepén mintegy 10-15 ezer kiválasztott nyilvános tesztelőnek adják át. A jelenlegi változatot szűk körben már tesztelték, de a szélesebb körű reakciók begyűjtése után még egy, teljesen nyilvános, bárki által letölthető béta változatot is ki szeretnének adni. A végleges változatot 2008 első negyedévében bocsátják ki, és a cég elvárásai szerint ezzel egyben lendítenek majd az operációs rendszer terjedésén, különös tekintettel a nagyvállalatok adaptációjára. Az IDC szerint nem lesz ilyen nagy hatással az SP1 megjelenése, de addig rengeteg új hardver, meghajtóprogram és szoftver láthat napvilágot, melyek már teljesen Vista kompatibilisek lehetnek.

A másik, ma még többeket érintő hír, hogy az XP végleges nyugdíjazása előtt kap még egy utolsó, harmadik átfogó frissítést. Erről eléggé szűkszavúan beszéltek, de az Office frissítéseiből kiindulva nem elképzelhetetlen, hogy a 2001 októberében megjelent operációs rendszer megkapja a kompatibilitásra és biztonság fokozására vonatkozó kódrészleteket a Vistától, ahogy ez az Office 2003-2007 esetében is történt. A Microsoft ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy ez az utolsó ilyen csomag, és ezzel gyakorlatilag végleg elengedi a hatéves pályafutást befutott Windows XP-t.