Verseny Microsoft Silverlight-alapokon hazai kreatív designerek és webfejlesztők számára

forrás Prim Online, 2007. augusztus 31. 13:28

A Molnár C. Pál Műterem-Múzeum és a Microsoft Magyarország Kft. a hazai kreatív designerek és webfejlesztők számára rendezi meg a Molnár C. Pál Interaktív Kreatív Design versenyt. A versenyre webfejlesztők és -designerek jelentkezését várják, akik lehetnek hivatásos, de akár lelkes amatőr versenyzők is. A kiállítás a Szent István Bazilika alagsorában tekinthető meg; a győztes pályaműveket a szervezők az október 13-i záróeseményen jelentik be.

A verseny névadója, a neves művész, Molnár C. Pál élete során számos olyan kreatív tervvel jelentkezett, amelyek korának új technológiáit fejlesztették tovább. Legérdekesebb alkotásainak egyike az egy helyben megfordulni képes automobil, amely a parkolási gondokat szemlélve egy ma is égető problémára jelentene megoldást. Ezen találmányok nagy része nem tudott ipari szinten megvalósulni. A Microsoft éppen ezért tartja fontosnak, hogy a mai alkotóművészek számára biztosítsa a megfelelő technológiai feltételeket, hogy ötleteik ne vesszenek a feledés homályába.

A verseny során elkészítendő pályamunkák nyersanyagát a Molnár C. Pál Baráti Kör „Országunk titkos ereje” című kiállítás képei, valamint a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban készített videóanyagok adják. A pályázók a Microsoft Silverlight nevű új webes prezentációs technológiájának segítségével készíthetik el műveiket; ehhez a verseny weboldalán minden segítség és segédprogram díjmentesen áll rendelkezésükre.

A pályázók kétfős csapatokban dolgoznak majd, amelyben az egyik csapattag, a designer feladata a pályamunka látványvilága és a grafikai elemek megtervezése, míg a másik csapattag, a webfejlesztő a tervek, és ennek alapján a Silverlight webes alkalmazás elkészítéséért felel. A legjobb pályamunkát egy művészeti-szakmai zsűri is értékeli, a közönség pedig a verseny weblapján szavazhat a neki legjobban tetsző alkotásra.

„E kiállítás segítségével új közönség felé is szerettünk volna nyitni; olyanok felé, akik eddig nem látogatták a Molnár-C. Pál Baráti Kör kiállításait. Ezzel a versennyel mindez létrejöhet, hisz főleg egy olyan csoportot szólítunk meg, akik eddig nem ismertek minket. A kör a figurális művészet híveit gyűjti össze, de ezt a művészeti ágat ki szeretnénk próbálni a mai keretek között is, átadva a terepet a designereknek és a szoftverfejlesztőknek, hogy a Silverlight technológiával helyezzék modern keretek közé a hagyományos művészetet” - mondta el Csillag Eszter, Molnár C. Pál Műterem-Múzeum munkatársa.

 „Az utóbbi időben a technológia és a művészet, a művészi kifejezés és a kreatív design elválaszthatatlanokká váltak. A Microsoft élen jár a jövőbemutató élménytechnológiák rendelkezésre bocsátásában, így kézenfekvő, hogy elkötelezett támogatója mind a modern művészeteknek, mind a modern művészetekhez szükséges kreatív technológiáknak” - mondta el Csiszár Dénes, a Microsoft Magyarország webstratégiai tanácsadója.

A legjobbnak értékelt pályamunkát készítő csapat egy négyfős wellness-hétvégét nyer a Börzsöny hegység szívében elhelyezkedő Szent Orbán Fogadóban. A második helyezett csapat tagjai egy-egy Zune médialejátszót, míg a harmadik helyezettek Microsoft szoftvercsomagokat kapnak.

A pályamunkák benyújtásának határideje 2007. október 1. A közönségszavazás október 13-ig tart. A versenyről bővebben