Az iWiW és az ön gyermeke

forrás Prim Online, 2007. augusztus 31. 20:31

Az iWiW-ről számos hír jelent meg az utóbbi időben, amelyek közül nem mindegyik hízelgő. Felmerült az a probléma, hogy a felhasználók ismerősei a kapcsolati hálón keresztül lenyomozhatók, bárkiről megszerezhetők személyes adatok, illetve kéretlen levelek, valótlanságokat állító üzenetek továbbítására is használják a weboldal szolgáltatásait. Az összes közösségi hálózat webhelye hasonló bajokat tapasztalt, de a közülük legnépszerűbb iWiW kapta a sajtótól a legnagyobb figyelmet. Bár az iWiW is küzd ezeknek a veszélyeknek a csökkentése érdekében, a gondok elkerüléséhez a felhasználóknak is óvintézkedéseket kell tenniük. Ha pedig gyermek a felhasználó, a szülőnek is ébernek kell lennie. Sok szülő nem is tudja pontosan, hogyan is működik az iWiW, hogyan használják azt a gyermekei és mik a veszélyei.

Az iWiW egy vezető közösségi hálózat webhelye, melynek 2007. augusztusi adatok szerint 2,6 millió tagja van, akik közül sokan kamaszok. A kapcsolatok száma pedig elérte a 220 milliót. A feliratkozáskor a felhasználók nevüket, szeretem-nemszeretem dolgaikat és képüket tartalmazó, személyes profilt hoznak létre. Ez a profil a webhely összes látogatója számára nyitva áll. A felhasználók képeket és videókat is feltölthetnek, az üzenőfalon keresztül pedig a baráti listájukon szereplőkkel gondolataikat is megoszthatják.

Az iWiW és a többi közösségi hálózat webhelyeinek egyforma az alapvető kínálata: személyes profil, üzenőfal és a „barátok” interaktív listája.


Kik használják a közösségi hálózatok webhelyeit?

Az iWiW-profil könnyen létrehozható. Ingyenes, és az iWiW részéről szinte lehetetlen egy felhasználó korát vagy személyazonosságát ellenőrizni. A tinik némelyike idősebbnek mondja magát a valóságnál, egyik-másik ragadozó pedig jóval fiatalabbnak.

Magatartási és biztonsági kockázatok 

A gyerekek számos magatartási és biztonsági kockázattal találkoznak a közösségi webhelyre feliratkozás és annak használata kapcsán.


Hogyan védhetem meg a gyermekemet?


A weben megkereshetőek a gyermek lapján közölt információk. A gyerek azonban úgy érezheti, hogy a szülő nem bízik benne, ha letiltja profilját és túlontúl egyszerű a szülő tudta nélkül egy újabbat nyitni. A beszélgetés, a bizalom építése és a tanítás sokkal hatásosabb.

Szabályok a gyerekeknek

Kérje meg a gyermekét, hogy megnézhesse profilját és kapcsolati hálóját! Engedtesse meg vele, hogy időről időre megnézhesse azokat, és vegye rá gyermekét, hogy az itt felsorolt, alapvető szabályokhoz tartsa magát!


Gyermeke biztonsága önnél kezdődik

A netes társas élet új és érdekes lehetőséget biztosít a gyerekeknek a világgal való kapcsolathoz, ugyanakkor újrafogalmazta a titkosságról és a magatartásról alkotott hagyományos képet is. Gyermekeit a csapdák felismerésére kell nevelnie, hogy netes élményük biztonságossága és zavartalansága mellett társadalmi tapasztalataik is gazdagodjanak.