Core 2 alaplapok P35-ös chip nélkül

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 1. 19:07

Az Asrock mérrnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen megvenni a méregdrága P35-ös chipet, ha valaki egy új generációs Core 2-es processzort szeretne, ugyanezt a teljesítményt 945-ösből is képesek kicsikarni.

A távol-keleti konstruktőrnél már szinte sportot űznek abból, hogyan lehet használni egy lapkakészletet úgy, ahogy a tervezője sohase szerette volna. Ha jobban belegondolunk, van ebben logika. Az Intel már régóta az egy alaplap, egy processzor elvét vallja. Ennek alig titkolt célja az, hogy felpörgessék a chipkészlet piacot, hiszen ha egy alaplap több CPU generációt is ki tud szolgálni, kevesebbet lehet eladni belőle.

Mindig is voltak azonban olyan alaplapgyártók, akik ellenálltak az efféle törekvéseknek. Hiszen vannak a világnak olyan régiói – és lássuk be a mienk ilyen –, ahol az emberek ennél jobban kell, hogy vigyázzanak a pénzükre. Az Asrock mestere ennek a barkácsolásnak, korábban szép számmal tett olyan lapkákat alkalmassá Core 2-es processzorhoz, amelyeket eredetileg nem erre terveztek. Most sorra mutatják be, hogy ezek a chipkészletek képesek kezelni az 1333MHz-es FSB-t is, noha erre már biztosan nem gondoltak se az Intelnél, se az ATI-nál. Az árérzékeny konfigurációk esetében tehát érdemes szétnézni a piacon, mely gyártók ajánlanak már bejáratott, ismert, és olcsóbb alaplapi lapkakészletekre épülő alaplapokat az újabb Intel processzorok kezelésére, így olcsóbban megúszhatjuk, és a legfrissebb központi magokról sem kell lemondanunk.