Mosolymérő szenzor kamerákba

Genda Csongor Zoltán, 2007. szeptember 6. 20:12

Egy japán elektronikai cég kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel lehetővé válik a mosoly intenzitásának a mérése.

Az Omron cég sajtóközleményben adta hírül, hogy mérnökeiknek sikerült előállítaniuk egy olyan különleges szenzort, amely a megfigyelt személyeket az alapján osztályozza, hogy milyen széles vigyort fedez fel azok arcán. A rendszer az arc harminc pontját veszi szemügyre, így például a kiértékelésnél figyelembe veszi a száj, a szem formáját, és a nevetéskor igénybe vett izmok elmozdulását is, végül pedig egy 0-tól 100-ig terjedő intervallumba tartozó számmal pontozza a mosoly intenzitását. A gyártó szerint az új technológia alkalmazható volna a digitális fényképezőgépeknél, vagy a kamerás mobiloknál is, hogy a fotót készítő felhasználó alacsony érték esetén szélesebb mosoly produkálására ösztönözhesse a lencse előtt álló személyt. Továbbá hasznos volna még a megoldás egészségügyi intézményekben való alkalmazása is, mivel így például ki lehetne szűrni a kórházakban a depressziós betegeket is.

Az egyik külföldi lap tréfásan megjegyezte, hogy a szenzor nem csupán az ázsiai arcok, hanem bármely más nemzetből származó ember arcának a kielemzésére alkalmas. A várható forgalomba hozatallal kapcsolatos információkat nem közöltek az Omron képviselői.