Csatornahalmozó IPTV szolgáltatás

forrás Prim Online, 2007. szeptember 11. 18:30

A T-Home TV, a T-Online IPTV szolgáltatása – előfizetői száma a stabil háttérének, a tévécsatornák és rádióállomások széles kínálatának, valamint a folyamatosan bővülő kényelmi funkcióknak köszönhetően dinamikusan nő - hangzott el a cég mai zártkörű sajtóbemutatóján. A már ADSL vonal nélkül is megrendelhető szolgáltatatáson többek között magyar Eurosport2, továbbá új HBO-vígjátékcsatorna fogható, valamint műsorújságja és műsorrögzítési funkciói a t-home.tv.hu interaktív portálon keresztül is elérhetők.

A szolgáltatás alapvetően megváltoztatja a televíziózási szokásokat, az eddig megszokottakhoz képest különleges tévézési élményt nyújt. A T-Home TV eddigi története bizonyítja: bár hazánkban a környező országokéhoz képest rendkívül nagy, mintegy 70 százalékos a kábeltévés penetráció, a stabil háttérrel rendelkező, egyre bővülő kínálatot nyújtó új digitális tévézés egyre népszerűbb. Köszönhető ez többek között annak is, hogy a vállalat a nyáron sikeres bemutató kampányt szervezett az ország több részén, továbbá hogy szolgáltatás már ADSL vonal nélkül is megrendelhető – a Magyar Telekom lakossági telefonvonala mellé, a Magyar Telekom meghatározott szolgáltatási területén.

A több mint 3000 előfizetővel rendelkező, és már az ország 33 városában megrendelhető T-Home TV-nek köszönhetően a lineáris tartalmakról egyre nagyobb hangsúly helyeződik a szabadon, igényeknek megfelelően megválasztott tartalmakra. Megszűnik az időbeli kötöttség, és testre szabott csomagok és tartalmak válnak elérhetővé. Realitássá válik a digitális otthon koncepciója: a közeljövőben a képernyőn keresztül videó- és fotómegosztási, valamint internetes böngészési és levelezési lehetőségre nyílik mód, videókonferenciát tarthatunk, játszhatunk, továbbá számtalan más szolgáltatást is igénybe vehetünk. Az T-Online szerint a T-Home TV közvetetten a hirdetési piacra is komoly hatással lesz: a hagyományos reklámok kikerülhetők lesznek, miközben lehetőség nyílik a személyre szabott, egyedi hirdetések közvetítésére.

A vállalat nemrég új – www.t-hometv.hu címen elérhető – T-Home TV portált indított, amely a T-Home TV szolgáltatás megismertetését, valamint a szolgáltatást már élvező ügyfelek kényelmének és elégedettségének növelését célozta meg.  A portál könnyen használható, személyre szabható műsorújságot, T-Home TV-előfizetők számára pedig internetről vezérelhető műsorfelvételt kínál, így az ügyfelek akár távolról is beállíthatják, vagy módosíthatják az otthoni digitális vevőegységre (set top boxra) rögzítendő televízió-műsorokat, illetve a kedvenc csatorna-beállításokat. Az oldal a tévészolgáltatás bemutatásán kívül folyamatosan frissített filmes információkat, szórakoztató tartalmakat kínál. A T-Home TV kényelmi funkcióját továbbá erősíti, hogy a benne megtalálható kereső segítségével bármilyen műsor könnyedén megtalálható, valamint előre beállított csatornacsoportokkal könnyebben lehet navigálni. Az oldalon – a szolgáltatás bemutatása mellett – a tévéműsor és digitális videotéka ajánlatai is megtalálhatók, ahol lehetőség nyílik filmelőzetesekbe is belenézni. Ha pedig valakinek még nincs T-Home TV előfizetése, az általa kiválasztott filmeket a webes Tékában is kikölcsönözheti.

Mindezekkel párhuzamosan az elérhető szolgáltatások köre folyamatosan bővülni fog: hamarosan értesítést lehet kérni a kedvenc műsorokról, továbbá a felhasználók heti hírlevélben kaphatnak értesítést a legjobb és legújabb filmekről. Újdonságként a nézők kedvenc műsorokat is ajánlhatnak majd másoknak, sőt ha kedvük támad, egyes programokat akár értékelhetnek, kommentálhatnak is. A vállalat tervei között szerepel, hogy 2008-ban ezt a szolgáltatást mobiltelefonon keresztül is elérhetővé teszi, valamint lehetővé teszi, hogy a tévé képernyője előtt ülve is használni lehessen olyan internetes szolgáltatásokat, mint az elektronikus levelezés, az sms-ezés, vagy az iWiW.

A T-Home TV csomagjaiban már magyar nyelven is elérhető a Eurosport2, a Premier Liga közvetítéseinek kizárólagos hazai csatornája.  A megállapodásnak köszönhetően az érdeklődők hétről hétre élőben láthatják az angol labdarúgó-bajnokság küzdelmeit, valamint számos más sportérdekességet. Az T-Home TV kínálata révén a focirajongók kilenc hónapon keresztül figyelemmel kísérhetik Anglia legjobb csapatainak futballmérkőzéseit. Hétvégenként átlagosan hat bajnoki meccset láthatnak élőben a T-Home TV-n, kizárólag az Eurosport2 műsorán.

A vállalat célja az állandó tartalomfejlesztés (új televízió csatornák és tematikus csomagok, valamint a digitális videotéka kínálat folyamatos bővítése) mellett a funkcionalitás fejlesztése, még több és még jobb kényelmi szolgáltatás bevezetése. Éppen ezért szeptember elejétől új televíziós csatorna jelent meg az HBO PAK és az HBO MAXPAK csomag kínálatában:. az HBO Comedy (az első tematikus csatorna, amelyik kizárólag vígjátékokat és vígjáték-sorozatokat vetít).

Az egyre népszerűbb tévézési lehetőség egyik legkedveltebb „eleme” a digitális házi videotéka, amely folyamatosan bővülő tartalmat kínál a mozifilmek szerelmeseinek: jelenleg már több mint 400 különböző film közül lehet kölcsönözni néhány gombnyomással a legkülönbözőbb műfajokból. A vállalat várhatóan heteken belül egy újabb nagy hollywood-i stúdióval is szerződést köt, így az előfizetők a Warner Bros., az SPI és a Budapest Film kínálatán kívül további népszerű filmek közül is válogathatnak majd a képernyőjükön keresztül.

A vállalat tervei szerint a T-Home TV csatornakínálata tovább bővül: várhatóan még idén az Animal Planet is bekerül a családi csomag kínálatába, ezen kívül a vállalat új csomagokat alakít ki, továbbá a kevésbé nézett külföldi csatornákat is folyamatosan népszerűbb programokra cseréli. A T-Online újabb tematikus csomagok kialakítását is tervezi.  Jelenleg az HBO csomagok után a Terra csomag a legnépszerűbb, ami három új Discovery és két új AXN csatornát tartalmaz.