Reding: milliárdokba kerül Európának a szakemberhiány az ICT-szektorban

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 12. 20:05

Viviane Reding, az Európai Bizottság Informatikai és Távközlési Biztosa sajtóközleményben fejtette ki, hogy az EU dollár-milliárdokban mérhető befektetésektől esik el az informatikai-kommunikációs (ICT) szektorban tapasztalható szakemberhiány miatt.

Az Európai Bizottság saját felmérése szerint az unió polgárainak mintegy 40%-a „digitális analfabéta” azaz egyáltalán nem képes élni az információs társadalom nyújtotta lehetőségekkel. Ezzel nyilvánvalóan összefügg, hogy legalábbis Reding közleménye szerint, komoly hiány mutatkozik képzett ICT-szakemberekben a kontinensen, emiatt pedig a befektetők dollár-milliárdokat visznek inkább olyan térségekbe, ahol minden évben ilyen szakemberek százezrei kerülnek ki a főiskolákról és egyetemekről. Az EB most kiadott közleményében ezért felhívja a tagállamokat, hogy tegyenek meg mindent az egyre komolyabb szakemberhiány, és általában a digitális képzettség terén tapasztalt lemaradás felszámolása érdekében.

Maga az európai Unió számos kezdeményezést indított a helyzet javítása érdekében. Közülük talán a legismertebb az információs társadalomba történő befogadást célzó e-Befogadás (e-Inclusion) akcióterv, amely 2008-ban indul útjára és lesznek tagállamokra lebontott verziói, beleértve természetesen hazánkat is. A most kiadott EB-közlemény nyilvánvalóan létező problémára világít rá, azonban ami a szakemberhiányt illeti, jogosan merül föl a kérdés, hogy miért is választanák az európai fiatalok szívesen az informatikusi és hasonló pályákat, miközben mindenütt arról olvashatnak, hogy a vállalatok egymás után telepítik fejlesztői és gyártási részlegeiket az olcsó képzett munkaerőt biztosító térségekbe?