A Speedshop Kft.-nél folytatódik a Mobiltörténeti Kiállítás

forrás Prim Online, 2007. szeptember 13. 12:08

Az idei Mobil Show legnagyobb látványossága kétségkívül a Mobil Portál és a Speedshop Kft. által közösen szervezett Mobiltörténeti Kiállítás volt. Mindenki számára hatalmas élményt jelentett újra találkozni az első mobiljával és jót lehetett mosolyogni az első táska nagyságú telefonokon. Bár a Mobil Show-nak vége, nem kell csüggednie annak sem, aki lemaradt erről a rendhagyó kiállításról.

A bemutatóterem ezúttal nem csak újdonságokkal lesz tele, hanem teret enged egy kis történelemnek is. Az érdeklődők találkozhatnak az egyik legrégebbi modellel, az Ericsson Hotline-nal, amely még 1989-ben került a piacra és ára 1990-ben 217 000 Ft volt. Abban az időben ennyiért használt autót is kapott az ember és akkor a telefondíjakról még nem is beszéltünk. De nem csak az árukban voltak kimagaslóak az akkori készülékek. Ez az Ericsson telefon például közel 2 kg-ot nyom, és persze a mérete is messze meghaladja a mai maroktelefonokét.

A következő években megjelenő telefonok mérete aztán egyre csökkent. Az első nagy áttörést a Motorola cég Star Tac szériája jelentette, mely az első szétnyitható telefon volt a piacon. Összecsukva már akkora mérete volt, hogy egy zsebben is elfért. 1998-ban jelent meg az első luxusmobil, a Nokia 8810. Igazi státuszszimbólum volt a maga korában és azóta is hasonlóan stílusos mobilutódok követik. A következő mérföldkő az első színes kijelzős telefon volt, az Ericsson T68i, amellyel elsőként lehetett színes MMS üzeneteket küldeni és fotózni, bár a kamerát még a készülék aljához kellett csatlakoztatni. Mindez 2001-ben volt. Azóta sok-sok állomáson keresztül jutott el a mobiltechnológia a mai mindentudó telefonokig és a kéziszámítógépekig, amelyeknek legmodernebb képviselői szintén megtekinthetők lesznek a kiállítás keretein belül.
Ez a kis ízelítő természetesen csak a töredéke annak a közel 200 készüléknek, amelyek hűen végigvezetnek bennünket a mobiltörténelem állomásain.

Szeptember 14-től, egy hónapon át a Mobiltörténeti Kiállítás a Speedshop Kft. központi üzletébe költözik. Megtekinthető hétköznap 9-19 h-ig és szombaton 9-14 h-ig a XIII. ker., Klapka u. 4. szám alatti üzletben.