Harminckétmillió e-mail-cím, ezerötszáz dollárért

forrás Prim Online, 2007. szeptember 13. 19:01

A Panda Security IT-biztonságtechnikai elemző laboratóriuma, a PandaLabs szakértői régóta követik figyelemmel az ún. „digitális bűnözés” (cybercrime) folyamatát. Az eredmény többek között: komplett árlista, illegális szolgáltatásokkal.

Folyamatosan igyekszik naprakészen tartani a PandaLabs azt az áttekintő adatbázist, amelyben a „digitális bűnözéssel” (cybercrime-mal) kapcsolatos adatok találhatók. Az egyre gyorsuló ütemben anyagiassá váló digitális világban ugyanúgy mindennek megvan az ára, mint a valóságban. Egy úgynevezett DoS támadásért (Denial of Service, vagyis amikor több gép „bombáz” lekérdezésekkel egy szervert, így rövid időn belül teljesen leterhelve azt) például óránként 10-20 dollárt kell fizetnie az „ügyfélnek”. Egy profi spamszerver – amelyről gyakorlatilag az egész világ „teleszemetelhető” kéretlen levelekkel – napi bérleti díja 500 dollár, míg például egy 32 millió címet tartalmazó listát 1500 dollárért adnak el az erre szakosodottak.

– Azt hiszem, jól látható, hogy mindez kőkemény üzlet – kommentálta az adatokat Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Ha van még, aki furcsállja azt, miért éri meg valakinek, hogy különféle gyanús szolgáltatásokat ajánlgasson e-mailben, az most könnyen megérheti: ezzel óriási pénzeket lehet keresni.