Európai iPhone-bejelentés, az Apple a hívások után is részesedést akar

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 13. 22:03

Az Apple szétküldte jövő héten Londonban tartandó sajtótájékoztatójára a meghívókat, várhatóan itt bejelentik, mely szolgáltató kezdheti meg az európai terjesztést, új modellek bemutatkozására is számítanak, de a szolgáltatókkal történő hosszú egyezkedés mögött egy szokatlan üzleti modell áll.

Az Apple meglehetős felhajtással készül a londoni eseményre, és természetesen, mint mindig, ezúttal sem teszi előre közzé, miről is szándékoznak bejelentést tenni. Ennek ellenére az elemzők szinte biztosra veszik, hogy az iPhone európai forgalmazásának megkezdése lehet a fő téma. Ezt támasztja alá számos iparági információ, például a France Telecom tulajdonában levő Orange, illetve az O2 is megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat az Apple-vel.

Az O” vezérigazgatója, Peter Erskine szerint ez a modellbemutató azért nehézkesebb a többinél, mert nem rutinból történik. Az Apple ugyanis részesedést akar a szolgáltatók forgalma után is, ahogy azt az USA-ban, a helyi partnerrel, az AT&T-vel tette. A Francia Orange, a brit O2 mellett szóba került még a német központú T-Mobile is, mint együttműködő partner, ám míg egyik cég sem cáfolta a tárgyalások hírét, megállapodásról sem számoltak be eddig. Szintén elképzelhető az elemzők szerint, hogy Európa új modellt, modelleket kaphat. Ezek vélhetően leginkább a 3G funkciók meglétében különböznek majd az eddigi példányoktól, ez a keményebb konkurencia és a válogatósabb vásárlók miatt alapvető fontosságú lenne az Apple számára, ha hosszútávon megszeretné vetni a lábát az európai piacon. A cég tervei szerint tovább folytatja globális körútját, az ázsiai piacon 2008 elején szeretnének megjelenni.