Parányi sziget GDP-jének 10%-a származik doménjéből

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 14. 20:05

Egy csendes-óceáni szigetecske fejlődésében igen fontos szerepet játszik doménjének értékesítése, az ingyenes bejegyzések utáni reklámforgalom jelentősen növel lakói életszínvonalát.

A Csendes-óceánon fekvő Tokelau tulajdonképpen egy korallzátony, mely még a legközelebbi szigettől is kétnapi hajóútra fekszik. Mindössze 1500 lakosa van, ám saját doménnel rendelkezik, ami nem várt módon befolyásolta a szigetlakók életét.

Egy holland vállalkozó, Joost Zuubier ugyanis felajánlotta, hogy átveszi a domén kezelését. Ebből született a .tk végződésű oldalak sokasága, ugyanis itt ingyen lehet domént regisztrálni, cserébe a reklámfelület megtűréséért. Zuubier szerint a legnehezebb a .tk engedélyeztetése volt, hiszen nem csak azt nem akarták elhinni az ICANN-nél, hogy a szerződés valódi, de a sziget létezésében is kételkedtek. Négyéves procedúra vette kezdetét, de a jelek szerint megérte, hiszen jelenleg 1,6 millió .tk végződésű domain létezik, és ebből a vállalkozó tetemes hasznán kívül a sziget is jócskán részesedik. GDP-jének 10 százalékát teszik ki az ebből befolyó közvetlen bevételek, de a valós hatás jóval nagyobb. Tokelau korábban mindössze 12 számítógéppel rendelkezett, ám a bevételekből ezt 200-ra emelték, internetkávézót, osztálytermeket és kórházat építettek, és a lakosság hozzáféréseit is kiépítették.