Kihirdették az "Év információbiztonsági szak- és diplomadolgozata" címet

forrás Prim Online, 2007. szeptember 15. 11:07

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági diplomadolgozata” és az „Év információbiztonsági szakdolgozata” pályázat nyerteseit. Az idén második alkalommal kiírt pályázatokkal az egyesület célja, hogy támogassa azokat a fiatal információbiztonsággal foglalkozó egyetemi és főiskolai hallgatókat, akik szakdolgozatukat vagy diplomadolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2007-ben Gulyás Gábor György - a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója - nyerte az „Év információbiztonsági diplomadolgozata” díjat és Árva-Szabó Péter - a Pécsi Tudományegyetem hallgatója - vitte el az „Év információbiztonsági szakdolgozata” címet.

Az  „Év információbiztonsági diplomadolgozata” cím nyilvános pályázat alapján kerül kiadásra, amin a magyarországi egyetemek nappali tagozatos hallgatói indulhattak. 2007-ben már nemcsak egyetemi hallgatók pályázatait várta az egyesület és a főiskolai hallgatóknak szintén nyilvános pályázatot hirdetett az „Év információbiztonsági szakdolgozata” címmel. Az értékelést az egyesület bírálóbizottsága egyhangúlag ítélte oda Gulyás Gábor Györgynek az egyetemi hallgatóknak kiírt díjat az „Anonim csevegő szolgáltatás vizsgálata hagyományos és mobilkörnyezetben” című dolgozatáért. Főiskolai hallgatók közül Árva-Szabó Péter „Munkavállalói személyes adatok kezelésének gyakorlati problémái” című dolgozatát díjazta az egyesület.

A nyertes diplomadolgozat pályázat a manapság igen nagy népszerűségnek örvendő csevegő szolgáltatásokat vizsgálja és tárja fel hiányosságaikat az anonimitás szemszögéből. A vizsgálat mellett egy saját fejlesztésű megoldást is bemutat a feltárt problémák megoldására.

A nyertes szakdolgozat pályázat arra vállalkozott, hogy a személyes adatok védelmének problémakörét a munkakapcsolatok világában értelmezze. A dolgozat készítője olyan érdekes kérdésekre próbál választ adni, minthogy „A munkáltatók élnek vagy visszaélnek adatkezelési hatalmukkal?” vagy „A gazdasági érdekek tényleg a személyiségi jogok elé helyezhetőek?”.

Az erkölcsi elismeréssel és jutalommal járó díjat az egyesület elnöke – Gasparetz András – adja át szeptember 19-én az Egyesület „XXVII. Információvédelem menedzselése szakmai fórumán”. A rendezvényen az információbiztonsági szakemberek előadásai mellett a két nyertes pályázatot is ismerteti a két díjazott. A rendezvény az egyesület hagyományai szerint ingyenes, csupán előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel.